miércoles, 23 de enero de 2013

Cóm utilitzar les TIC per afavorir la comunicació?



Una de les qüestions que més pot preocupar a un mestre i que ha de tenir en compte, és plantejar cóm afavorir la comunicació, tant amb els pares com amb els alumnes i més quan es tracta de fer-ho a través de les TIC.

El primer pas per poder dur a terme una bona tasca i ser un bon agent de comunicació, és tenir una primera pressa de contacte amb els pares i fer una reunió per conèixer les seves inquietuds, per donar les primeres pinzellades respecte a la metodologia que farem servir i a través d’un qüestionari, quin són els coneixements que tenen respecte les TIC.

Una vegada analitzat tots els qüestionaris formaria una altra reunió en grups reduïts de pares per crear un ambient de confiança i tenir una atenció més individualitzada, doncs parlarem de les qüestions que més les preocupa, de les estratègies de comunicació que tindrem al llarg del curs i que es sentin recolzat a tots aquells que es sentin més perduts en el món de les TIC. Començarem per crear un blog d’aula, d’aquesta manera el pares tindran un espai on veure fotos, vídeos, i escrits setmanals on podran veure el seguiment que realitzem a l’aula. Els plantejaré crear un segon blog o espai exclusiu per a pares on penjarem articles o notícies d’interès destinats per a pares, on hi haurà un racó de dubtes per a que els pares puguin estar comunicats i expressin tot allò que necessitin.

Al llarg del curs, els motivaré i donaré diferents cursos de formació relacionat amb les noves tecnologies per a que tots junts puguem anar avançant en aquest món tan ample i complex com són les TIC. Per dur a terme tot això necessitem d’un recolzament per part de l’equip directiu del centre i de les instal·lacions del mateix, doncs necessitarem d’un espai adequat i destinat a la formació dels pares.

Pel que fa amb els infants, els anirem introduint les TIC com part de la seva formació, i estaran totalment integrades en el dia a dia de l’aula. Per tant, a nivell de comunicació, farem servir l’e-mail per comunicar-nos amb els serveis de direcció de l’escola, amb els atres grups-classe, etc.

Què ens agradaria trobar a un centre i cóm ens agradaria que ens motivaran?


Amb aquesta nova entrada, vull intentar respondre a la pregunta que dóna títol a la mateixa, doncs, així ens ho han demanat. La veritat que en un primer moment quan ens vàrem plantejar aquesta qüestió vaig necessitar una estona per pensar i reflexionar què és el que m’agradaria trobar en arribar a un centre i cóm m’agradaria que em motivaran.

El primer pas per entrar a un centre és tenir una bona presentació, que la gent es doni a conèixer, que et donin la benvinguda, que mostrin empatia amb una persona que acaba d’arribar i que probablement ho fa amb moltes pors i angoixes, doncs arribar a un joc a un grup on ja hi ha un llaços formats i unes relacions establertes. Per tant, a jo m’agradaria arribar a un centre i que em facin part d’ells i amb una bona acollida. També penso que és molt important que quan una persona arriba, és normal que sorgeixen moltes dubtes i, una persona amb falta d’experiència i sense un bagatge docent necessita del recolzament d’aquells que sí ho tenen.

D’altra banda, quan penso en la motivació, això si que és una qüestió que se m’escapa, doncs a dia d’avui, i tal com ja he esmentat anteriorment amb poca experiència, he de reconèixer que en la meva humil opinió la motivació d’un mestre és una qüestió personal i que ell mateix sense adonar-se es motiva si realitza la seva tasca docent com pertany, doncs els infants són el motor de la motivació d’un mestre. El que si considero que a nivell de les TIC, els mestres han de ser motivats per part de la direcció del centre oferint cursos de formació i atenció de dubtes en tot allò que un mestre necessita.

martes, 22 de enero de 2013

Sessions pràctiques de power point, perfinalt les activitats!

 
Continuem aprenent i jo cada dia més sorprenent, així és el sentiment que tenia cada dia que anava a classe i més concretament, al finalitzar les sessions pràctiques. I és que he de reconèixer que mai m’imaginava que una eina com és power point pogués ser tan útil i donar tant de sí, especialment per dur a terme al nostre àmbit educatiu i més concretament per a treballar a infantil. He de dir que les noves tecnologies em sorprenen cada dia més i és que com ja he reconegut en algunes de les meves anterior reflexions, al principi jo anava una mica perduda amb tot això dels ordinadors i no tenia algunes por a sentir-me com un autèntic pop en un garatge. J
Una de les activitats que vàrem realitzar a la sessió pràctica, és “les cinc diferències”, aquesta va ser una de les més complexes, ja que era una plantilla i havia que realitzar molts de passes per a dur a terme l’activitat amb èxit.
La mateixa setmana i sense oblidar la gran feina que teníem per dur a terme, a la classe teòrica ens vàrem mostrar una guia didàctica a mode d’exemple per ajudar-nos a realitzar la nostra pròpia.
La veritat, que quan vàrem veure aquella guia, les meves companyes Alicia i Cira, ens vàrem mirar al ulls i no va fer  dir res més. Ja són molts anys de treballar juntes i de vegades amb una mirada ens diem mil paraules i és que en aquell moment ens adonàrem que ens quedava molta feina per fer i teníem el primers sentiment d’angoixes a més que no hi havia temps que perdre.

Power Point, una eina per descobrir....

En aquesta entrada vull explicar com va transcorre la primera sessió de power point que varem fer a les classes pràctiques i cóm varem començar a descobrir una eina que, tot i que ja tots estem acostumats a utilitzar per a la presentació de treballs, no coneixíem les infinitats possibilitats que té aquest recurs i tot l’aprofitament que li podem extreure.
El que més m’agrada de les classes pràctiques és que sempre podem posar en pràctica tot allò que ens mostren i a més ho podem fer pas a pas, i això no sempre passa i es de agrair que ens donin l’oportunitat de fer-ho segons el ritme que té cadascú.
Amb aquesta eina, hem treballat diferents estratègies, varem començar fent ús i vaig tenir l’oportunitat de conèixer un programa que s’anomena “audacity”, un programa per fer gravacions d’àudio i fer creacions amb diferents pistes. A més a més, hem treballat i après a fer enllaços de pàgines al power point, inserir àudios, crear activitats, etc.
Finalment, esmentar que aquesta setmana vàrem començar a donar forma al nostre projecte interactiu. Plasmàrem les primeres idees, els primers objectius a treballar, els materials amb el que volíem treballar, etc.

Retonem les reflexions....Primer examen i primeres angoixes.


Així vull començar i retornar les meves reflexions, recuperant la meua agenda personal on faig breus anotacions d’allò que succeeix setmanalment a les classes de l’assignatura mitjans i recursos tecnològics, per tal de no oblidar allò que és significatiu per quan trobo aquestos moments on tinc la ment dedicada a fer les meves reflexions.
 
Tal i com he titulat aquesta entrada, vull parlar de la setmana on varem tenir el primer examen, ho recordo com si fos ara mateix i això es degut que cada examen el visc amb molts nervis i angoixes. Aquest no hi havia de ser menys i és que era la primera vegada que ens afrontàvem un examen d’aquesta assignatura i a més a més, he de reconèixer que no tinc molt bones experiències amb els exàmens tipus test.
 
Finalment, he de reconèixer que no va ser especialment difícil i ara, a dia d’avui puc dir que el vaig superar!